Avelsmål för vår avel

Vårt mål med uppfödningen är och har hela tiden varit att föda upp friska och mentalt bra collie som fungerar som en kompis i vardagen och för en aktiv fritid. Vartefter åren har gått har denna strävan utvecklats till att även vilja få fram väl fungerande tränings och tävlingshundar.

Det började när vi själva fick smak på tävlandet och insåg att en bra collie är en MYCKET bra tävlingshund samtidigt som den fungerar så bra som familjehund. Tyvärr har vi inom rasen en hel del som behöver förbättras för att nå dit. Vi har själv tävlat med våra hundar inom sök, spår, rallylydnad, viltspår och lydnad i de högre klasserna och även utbildat tjänstehund. För att veta att det vi söker finns hos våra avelsdjur tror vi att det är en förutsättning att jobba själva med hundarna samt lita till våra valpköpare som tränar och tävlar.

Från september 2012 är Emma Hult delägare i min kennel och vi delar samma tankar om hur vi ska driva vår uppfödning framåt. Emma har levt med collie sen 18 år tillbaka och har just nu korthår hemma. Hon tränar, spår, sök, lydnad, rallylydnad och viltspår med sina hundar och har utbildats på Forshaga Hundsportgymnasium. Emma är också en duktig handler och visar sina (och mina) hundar framgångsrikt på utställning.

De egenskaper som vi värderar högt är livlighet, lekfullhet, nyfikenhet och orädsla. Vi tror att om vi når upp till dessa krav så får vi en stor del på köpet av övriga egenskaper som behövs för en bra brukshund. Vår fasta övertygelse är dessutom att en bra brukshund är en bra familjehund. Där ska finnas en "av" och "påknapp". Collien är och ska vara en mjuk hund som ska tränas med mjuka metoder, det behövs sällan eller aldrig hårda ord.

Vi önskar att i vår framtida avel kunna utveckla dessa egenskaper ihop med koncentrationsförmåga och samarbetsvilja. Kommer vi sen tillsammans med våra valpköpare ut på tävlingsbanorna så ska vi visa vad en bra collie går för.

Varje år anordnar vi 1-2 kennelträffar för att stimulera våra valpköpare till träning med sina collie.

Vår avel utvärderas genom att alla valpar från uppfödningen MH-beskrivs samt HD- och ED-röntgas.